+38 (044) 206-69-00 [email protected]
  • Русский
  • English
  • Українська

Електропостачання – найважливіша частина інфраструктури

    З розвитком цивілізації електроенергетика все більше ставала інфраструктурною галуззю. З особливою наочністю це проявляється в житті сучасних міст. Електроспоживання стає в один ряд з водоспоживанням, споживанням повітря і сонячного світла.
    Порушення електропостачання міст і промислових центрів супроводжується небезпечними для життя і здоров’я людей наслідками. Ось як описується аварія в Москві 23-26 травня 2005: “Не дивлячись на кінець опалювального сезону, вона принесла колосальні збитки офіційно до 70 млн. дол. Зупинилися багато підприємств в Московській, Рязанській, Калузькій і Тульській областях. Був паралізований весь московський транспорт. Чи не працювало не тільки метро, ​​що перевозить основну масу пасажирів, але і порушився рух автомобільного транспорту, так як не працювали світлофори, бензоколонки. “Завмерли” водопровід, гаряче водопостачання, каналізація, оскільки насоси цих пристроїв мають електричний привід. Не працювали підприємства торгівлі. Зупинилися ліфти. Міське життя фактично було паралізоване. Добре ще, що в Москві не увійшли в масовий вжиток електронні замки і запори квартир. Інакше москвичі не змогли б потрапити в свої квартири. “
    Аналіз подібних аварій дозволяє зробити висновок про те, що збитки від порушення електропостачання набагато перевищує витрати на їх запобігання.
    Очевидно, що безвідмовність на рівні абсолютно безперебійного електропостачання всіх об’єктів міст забезпечити неможливо. Тому окремі короткочасні погашення частини електроприймачів неминучі через коротких замикань і інших випадкових відмов енергоустаткування. Від таких відмов електроприймачі високої категорії повинні мати індивідуальний захист та резервування. В цілому, пропускна здатність мережі повинна забезпечувати перетоки потужності в нормальних і післяаварійних режимах при вимкненні окремих елементів мережі. Вибір схеми електропостачальної мережі залежить від конкретних умов: щільності навантажень і темпів їх зростання; кількості і характеристик джерел живлення; історично склалася існуючої схеми мережі і ін.
    В середньому в місті на частку промисловості припадає близько 70% сумарного електроспоживання, побутових споживачів – 11%, транспорту – 7%, водопроводу і каналізації – 5%, споживачів з дрібномоторному навантаженням – 7%. Причини визнаної високої енергоємності нашої економіки криються в високому енергоспоживанні промислових підприємств, в собівартості виробництва продукції яких велика частка витрат на енергоресурси через високу енергоємність основного обладнання, неефективного витрачання енергоресурсів, загального морального старіння обладнання і його фізичного зносу. Так, наприклад, в хімічній промисловості частка енергетичних витрат може досягати 40%, для машинобудування – 6-15%. У напрямку запобігання аварій і зниження електроспоживання необхідно працювати вже на стадії проектування об’єкта. Головною метою проектної роботи є раціональна організація електропостачання будівлі замовника. Розрахунок проекту електропостачання не повинен обмежувати власника в задуманому їм функціонуванні об’єкта, але при цьому повинні бути оптимізовані всі матеріальні витрати. Проектування електропостачання повинно бути розраховане з перспективою розвитку об’єкту. Сам проектувальник не може знати про плани замовника на покупку і установку того чи іншого обладнання в майбутньому, тому головне завдання замовника проекту електропостачання якомога точніше визначитися в своїх планах і повідомити про них проектувальнику.
    В даний час при проектуванні систем електропостачання велика увага приділяється інтелектуальним пристроям захисту, автоматики і управління, які встановлюються за на об’єктах. В цьому напрямку відмінно зарекомендували себе пристрої серії МРЗС виробництва ДП “ВО” Київприлад “. За останній час вони встановлені в розподільних пунктах на таких об’єктах м.Києва, як БЦ Торонто, Комфорттаун, ТРЦ Ocean Plaza, Євроформат-ППМ, ЖК Французький квартал, житлові масиви на Позняках і Троєщині і на ряді житлових будинків (вул.Кловській узвіз, пр.Воз’єднання, вул.Обухівська і ін.)
    Замовників вони залучають високою надійністю, широким діапазоном виконуваних функцій, відносно низькою вартістю і, що надзвичайно важливо, безкоштовним ремонтом. На жодному з об’єктів функціонування пристроїв МРЗС не викликавши нарікань в експлуатації, тим більше, що ці пристрої давно і добре знайомі фахівцям “Київенерго”.

Підвищення ефективності енергопостачання може йти, наприклад, в трьох напрямках

Перший напрямок – створення нової електричної мережі з підвищеним рівнем напруги. Розподільні міські мережі виконуються на напрузі 10 кВ. Напруги 6 і 35 кВ до застосування в міських мережах не рекомендуються по техніко-економічних міркувань. Енергоспоживання міст неухильно зростає, що вимагає будівництва нових об’єктів. У той же час, будівництво нових підстанцій та розподільчих пунктів складно зважаючи на значну вартості землі, що відводиться під майданчик для будівництва, а в більшості випадків навіть неможливо через відсутність необхідної площі і архітектурних вимог всередині міста.
Досвід європейських країн, таких, як Польща, Франція і Німеччина, де введена і існує електрична мережа з рівнем напруги 20 кВ, показує ефективність такого рішення.
Важливою складовою частиною електричної мережі 20 кВ повинно бути побудова релейного захисту та автоматики, засобів телемеханізації і диспетчерського управління на відмінних від мережі 10 кВ принципах і підходах. Таким вимогам задовольняє пристрій MRZS-D виробництва ДП “ВО” Київприлад”, перше серед вітчизняних пристроїв, що повною мірою відповідає вимогам перед РЗА в мережах 20 кВ.

Другий напрямок – автоматизація системи електропостачання, включаючи розробку систем АСУ ТП електричної частини підстанцій, АСКОЕ підприємства, реєстрації аварійних подій, організації моніторингу якості електричної енергії по всій системі електропостачання.
Згадувані раніше пристрої серії МРЗС виконують в повній мірі завдання реєстрації аварійних подій, а об’єднані в локальну мережу АСУ, дозволяють вирішити і інші завдання автоматизації системи електропостачання. Крім того, існує система автоматизованого управління promSCADA, що встановлюється “НВП” Промавтоматика “, яка спочатку орієнтована на роботу з пристроями серії МРЗС і призначена саме для автоматизації систем електропостачання.
Третій напрямок – Smart Grid.

    В даний час в умовах розвитку інформаційних технологій та інноваційної економіки перспективною базою в енергетиці стає інтелектуалізація технологічного обладнання, об’єктів, систем енергетики і управління ними. Сьогодні досліджуються і формуються нові концептуальні положення розвитку електроенергетики, що відповідають новим цілям і тенденціям функціонування з використанням сучасних методів і засобів управління. Нова концепція управління, яка отримала назву за кордоном «розумної» (Smart Grid) системи, є логічним наслідком еволюційного розвитку енергетичної техніки і технологій. Стратегічна мета створення інтелектуальних систем енергопостачання великих міст складається в можливості ведення найбільш надійного, безпечного і економічно ефективного режиму роботи системи в будь-який реальний момент часу і при будь-яких мінливих зовнішніх і внутрішніх умов її функціонування. Основні положення інноваційного інтелектуально-технологічного розвитку електропостачання полягають в наступному:

  • переоцінка традиційних сучасних енергетичних технологій з позицій прогресивних інформаційних інновацій, глобальної автоматизації та роботизації процесів управління;
  • широке і глибоке діагностування устаткування, моніторинг стану обладнання і систем;
  • поступове перетворення керованих об’єктів і навколишнього середовища в “цифрову реальність”, регульовану інтелектуальними ресурсами, в тому числі і штучним інтелектом.
    Для реалізації зазначених завдань пристрої серії MRZS використовують передачу даних і управління за стандартом IEC 61850, призначеному саме для організації SmartGrid-систем в енергоспоживання.
    Перелічені напрямки тільки частина шляхів підвищення ефективності енергопостачання. У будь-якому випадку, без застосування інноваційних рішень і сучасної інтелектуальної техніки в питанні електропостачання в даний час не обійтися.

Нові розробки інтелектуальних пристроїв

    На виставці Elcom2017 було представлено нове четверте покоління захистів серії MRZS випускаються виробничим об’єднанням “Київприлад”. Четверте покоління відрізняє модульність конструкції і можливість нарощування апаратних ресурсів за допомогою додаткових легко встановлюваних блоків, істотне поліпшення прикладного програмного забезпечення та розширення спектра підтримуваних протоколів зв’язку.
    Для пристроїв MRZS розроблені типові рішення, схеми прив’язки, рекомендації щодо розрахунку уставок і обслуговування і т.п. Фахівці підприємства здійснюють гарантійну і післягарантійну технічну підтримку замовників, беруть участь в монтажних та налагоджувальних роботах. Розроблено і проводяться відповідні курси навчання із захисту серії MRZS.